Na sastanku sa novim ambasadorima Belorusije u nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, Lukašenko je rekao da treba videti koju politiku Srbija vodi i želi da vodi prema Belorusiji, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

“Ako žele (saradnju), onda mora da bude rezultata u oblasti trgovine i ekonomije. Ako žele da mašu repom, grubo govoreći, i da podržavaju evropske i američke sankcije protiv Belorusije, to je njihova stvar, neka ih podrže ako su zaboravili dobro s naše strane”, kazao je Lukašenko.

Lukašenko, koji je danas imenovao nove ambasadore u Srbiji, Kini i još nekoliko država Afrike i Azije, naveo je da će Belorusija, ako Zapad i Amerika ne žele da sarađuju sa njom, “čuvati svoje ambasade tamo gde je to neophodno” i da će prebaciti glavne diplomate u one zemlje koje žele saradnju sa Minskom.

“Sarađujemo sa mnogim zemljama. Treba da ojačamo te odnose, to se odnosi i na Srbiju, ali treba shvatiti šta ona želi. Govoriti jedno, a raditi potpuno suprotno, takva politika nikome ne treba”, dodao je Lukašenko.

Srbija se prošle godine pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Belorusiji, ali se u avgustu ove godine nije uskladila sa odlukom Evropske unije o proširivanju sankcija Minsku.