Na sastanku sa Šojguom, Lukašenko je kazao da se ruski predsednik Vladimir Putin, sa kojim je ranije razgovarao o tome, složio s njim da su bezbednosne garancije neophodne i da ih treba formalizovati, prenosi agencija Rojters.

“Načelno, u razgovorima (sa Putinom) je izgledalo da će Rusija, u slučaju agresije na Belorusiju, zaštititi Belorusiju kao sopstvenu teritoriju. To je vrsta bezbednosti (garancija) koja nam je potrebna”, naveo je Lukašenko.

Belorusija, u je kontingent ruskih snaga, ponudila je pomoć Moskvi tokom njene invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

U prvim danima ruskog rata protiv Ukrajine, Belorusija je dozvolila Moskvi da koristi njenu teritoriju za pokretanje napada na Kijev koji nije bio uspešan.

Od kraja prošle godine niz zajedničkih vojnih vežbi i poseta visokih zvaničnika Rusije podstakli su spekulacije da bi Belorusija mogla i zvanično da se pridruži novom ruskom napadu na Ukrajinu.

Lukašenko uporno negira da ima takve namere, ali je rekao da će Belorusija odgovoriti na svaki upad na svoju teritoriju ili na pokušaje podsticanja nemira.