Ogromna većina Luksemburžana, dvostruko više nego pre 15 godina, bez razmišljanja pije vodu iz vodovoda, a samo manji postotak gradjana to ne čini, zato što im se ne svidja ukus, ili što sumnjaju u njen kvalitet, pokazala je studija ministarstva životne sredine, preneo je luksemburški dnevnik L’esensijel (L’essentiel).
Iako se u otpadnim vodama iz kanalizacije svako malo pronalaze delići DNA korona virusa, list piše da je od direktora luksemburške uprave za upravljanje vodama Žan-Pol Likesa u više navrata dobio uveravanja da ih u pitkoj vodi nema.
“Sva sreća, pošto se voda iz vodovoda kod Luksemburžana jako dobro kotira” i sada je, prema najnovijem istraživanju ministarstva ekologije koristi dvostruko više gradjana nego pre 15 godina, piše list, preneo je portal Euraktiv Srbija.
Dok je 2006. godine tek 40 odsto ispitanih reklo da bez razmišljanja pije komunalnu vodu, danas to čini čitavih 82 odsto. Od toga, 58 odsto svakodnevno koriste taj pristupačni izvor, a njih je pre 15 godina bilo 28 odsto manje, piše L’sensijel.
U anketi je 78 odsto ispitanih ocenilo da je konzumacija vode iz slavine bolja za životnu okolinu, dok je 59 odsto anketiranih reklo da to čine da bi uštedeli novac.
Nešto više od polovine anketiranih reklo da je za njih naprosto puno jednostavnije da odu do slavine, a 47 odsto je ocenilo da je voda iz vodovoda dobrog kvaliteta.
Za 18 odsto Luksemburžana koji su rekli da ne piju vodu iz vodovoda, presudni razlozi su ukus, sadržaj kamenca ili naprosto nedostatak poverenja u kvalitet “česmovače”.