Dodao je da se ta zemlja vraća na medjunarodnu scenu i da ne želi više da bude svetski “parija”.

Brazilska izborna administracija saopštila je sinoć da je da Silva iz levičarske Radničke stranke pobedio sadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara i postao novi predsednik države. Na osnovu 98,8 odsto prebrojanih glasova, saopšteno je da je Silva osvojio 50,8 odsto, a Bolsonaro 49,2%, a izborni organi su objavili da je da Silvina pobeda matematički sigurna.

“Brazil je spreman de ponovo preuzme vodjstvo u borbi protiv klimatske krize, Brazilu i planeti potreban je Amazon koji živi”, dodao je da Silva, ikona levice, u svom pobedničkom govoru.

Dosadašnji predsednik krajnje desnice Žair Bolsonaro zaslužio je kritike medjunarodne zajednice zbog rekordne seče stabala u najvećoj tropskoj šumi na svetu za vreme mandata.

“Danas kažemo svetu da se Brazil vratio, suviše je veliki da bi bio u tužnoj ulozi parije u svetu”, dodao je novoizabrani predsednik. Najveća latinoamerička zemlja izolovana je diplomatski tokom Bolsonarove vlasti.

Lula da Silva se takodje založio za Brazil jednakosti.

“Naše najurgentnije delovanje je da ponovo eliminišemo glad, pošto je 33 miliona Brazilaca prehrambeno nesigurno”, dodao je da Silva.

Rekao je da će biti predsednik svih 215 miliona Brazilaca, a ne samo onih koji su glasali za njega.

“Nema dva Brazila, mi smo jedan narod, jedna nacija”, rekao je on na kraju žestoke izborne kampanje tokom koje je zemlja bila polarizovana.

“Ovoj zemlji je potrebno jedinstvo. Niko ne želi da živi u porodici u kojoj vlada nesloga. Niko ne želi da živi u podeljenoj zemlji”, ocenio je izabrani predsednik.

Da Silva, nekadašnji predsednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitet zemlje, ali se suočava s preprekama u podeljenom društvu.

Povratak na vlast za 77-ogodišnjeg da Silve (77) je zapanjujući, njega je odlazak u zatvor 2018. zbog korupcijskog skandala onemogućio da učestvuje na tadašnjim izborima i doprineo pobedi tadašnjeg kandidata Bolsonara i četvorogodišnjoj vlasti krajnje desnice.