Lutovac je agenciji Beta kazao da će se izmene tog zakona naći po hitnom postupku na dnevnom redu Skupštine Srbije koja će biti održana sutra s početkom u 14 časova.

Ovlašćeni predlagač zakona ispred opozicije biće Zoran Lutovac.

“Na današnjem sastanku je dogovoreno i da se ukine nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta. Takođe, kontrolu procesa sprovodiće Radna grupa koja se bavi ispunjavanjem preporuka ODIHR-a, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva CeSID, CRTA i Transparentnost Srbija”, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, svako ko prekrši Zakon o jedinstvenom biračkom spisku biće krivično gonjen, kao i oni predstavnici državnih organa koji dozvole kršenje zakona.

“Očekujem da će doći do ozbiljne revizije biračkih spiskova na lokalnim i gradskim nivoima, kako bi se onemogućilo fantomskim biračima da glasaju. Ta mera je usmerena ka vraćanju poverenja kod građana u izborni proces. Oni koji su menjali prebivalište samo zbog glasanja biće isključeni iz izbornog procesa”, rekao je Lutovac.

Naglasio je da će i Radna grupa na čijem je čelu Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija imati mogućnost nadgledanja i kontrole biračkog spiska.

“Opozicija se izborila za kontrolu biračkog spiska, onemogućavanje fantomskim biračima da glasaju, kao i da spreči glasanje samo na osnovu boravišta”, kazao je Lutovac.