Kako je Lutovac rekao za televiziju Nova S, predlog DS od početka je bio profesor Miodrag Zec, koji je prema njegovim rečima, imao uslov da ga prihvate svi iz saveza kao kandidata, kao i da istraživanje pokaže da je on bio najbolji kandidat.

Lutovac je objasnio da se Zdravko Ponoš “nametnuo kao logično rešenje”, zbog uslova profesora Zeca koji nisu mogli da se ispune, kao i odustajanja Vladete Jankovića.

“I tu ne vidim nikakav problem. Problem je u tome što vi na kraju tog procesa pravite još jedno istraživanje, duplo, u kojem uvodite nove testove. Ja mislim da je to bilo pogrešno”, kazao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, meseci testiranja pokazali su stabilnost rejtinga pojedinih kandidata i ocenio da uvodjenje novih kandidata i novih testiranja “ne može ništa da pomogne”.

Naglasio je da će, pošto nisu ispunjena dva uslova profesora Zeca, DS podržati onog kandidata koji ima sličan rejting i ko se dobro kotira, što je, prema njegovim rečima, Zdravko Ponoš.

Lutovac je kazao da su politički savet, gradjanski klub i predsedništvo DS doneli tu odluku, ali da je potrebno da stav donesu i ostali organi stranke.