„Odlučili smo da će od 15. novembra biti ograničen rast cena benzina i dizela“, rekao je Gergelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

To znači da cena može biti manja od 480 forinti, ali ne i veća, rekao je on na konferenciji za novinare u Budimpešti ukazujući na skok cena goriva.

Poslednjih nedelja cena benzina i dizela prešla je simboličnu granicu od 500 forinti po litru na brojnim benzinskim pumpama u Madjarskoj.

„Uvereni smo da će mera koja će biti preispitana posle tri meseca podržati ekonomiju i doprineti smanjenju inflacije“, rekao je Guljaš.

Benzinske pumpe neće dobijati nadoknade, a akcije madjarske grupe MOL na berzi u Budimpešti pale su za oko 3,5 odsto posle objave vlade.

Orban koji će posle 12 godina na vlasti ponovo učestovati na parlamentarnim izborima predvidjenim u aprilu iduće godine pod sve većim je kritikama opozicije zbog inflacije.

Inflacija je dostigla 6,5 odsto u oktobru, što je najviši nivo od 2012. u Madjarskoj. Druge evropske zemlje su takodje suočene sa rastom cena goriva.