Vlada je povodom proslave državnog praznika Dana Svetog Stefana organizovala, kako je nazvala, „najveći evropski vatromet“ za subotu uveče, medjutim sedam sati pre početka odložila je svečanost zbog objave ekstremnog vremenskog upozorenja, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Oko 40.000 raketa za vatromet bilo je spremno za lansiranje sa 240 tačaka duž pet kilometara km dela reke Dunav u centru Budimpešte, na ekranu koji obično gleda do dva miliona ljudi.

Vlada je odložila dogadjaj na nedelju dana zbog ekstremnih vremenskih upozorenja koje je dobila, ali kišna oluja koju je Nacionalna meteorološka služba predvidela promenila je pravac i umesto toga pogodila delove istočne Madjarske i potpuno zaobišla glavni grad.

Služba je u nedelju objavila javno izvinjenje na svojoj Fejsbuk stranici, objašnjavajući da se desio „najmanje verovatan“ ishod i da je neizvesnost deo vremenske prognoze.

Ministar za inovacije Laslo Palković juče je smenio šefove službi, što je odmah stupilo na snagu.

Reakcije u Madjarskoj su različite. Oko 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vreme rata u susednoj Ukrajini i štednje kod kuće.

Pristalice vlade, medjutim, bile su besne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će se svečanosti održati kako po planu sledeće subote.