Džinovski afrički pacov po imenu Magava poznat po spasavanju života otkrivanjem nagaznih mina u Kambodži, odlazi u zasluženu penziju, a za svoju hrabru ulogu čak je dobio odlikovanje.
“Počinje da se umara”, izjavio je Majkl Hajman (Michael Heiman), šef programa za deminiranje Kambodže.
Hajman je rekao da je najbolje da Magava bude “penzionisan” i tako će moći da uživa u svojim omiljenim poslasticama – bananama i kikirikiju.
Magava je tokom pet godina pomagao u otkrivanju nagaznim mina na oko 225.000 kvadratnih metara, što je jednako površini 42 fudbalska terena.
Pacov je otkrio 71 minu i 38 komada neeksplodirane municije.
Britansko udruženje za zaštitu životinja PDSA u septembru je Magavu odlikovalo zlatnom medaljom za hrabrost.
Magava je prvi pacov koji je dobio takvo odlikovanje za životinje koje se može uporediti sa nagradom Djordjevim krstom (George Cross), najvećim priznanjem koje se u Velikoj Britaniji dodeljuje civilima.
Magava je uspevao da za 30 minuta detaljno pregleda površinu sličnu teniskom terenu, dok je za ljude opremljene detektorom za otkrivanje metala potrebno oko četiri dana.
Hajman je rekao da je 20 pacova upućeno u Kambodžu za otkrivanje mina ali je dodao da je Magava “izuzetan” i da će njegovim “mladjim kolegama” biti potrebno mnogo vremena da dostignu njegov nivo.
“Nedostajaće nam u narednim operacijama”, dodao je stručnjak za deminiranje.