Za novu Pokrajinsku vladu glasala su 73 poslanika vladajuće većine od ukupno 120 koliko ih ima u Skupštini AP Vojvodine.

Gojković je zahvalila poslanicima ocenivši da je poverenje koje je dobila “velika obaveza i velika odgovornost”.

Gojković je rekla da će njena vlada “nastaviti da jača fokus” na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu i unapređenje položaja osetljivih društvenih grupa.

“Time će AP Vojvodina nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja u sadejstvu s Vladom Srbije i svim drugim nivoima vlasti u našoj zemlji” – dodala je ona.

Pokrajinska vlada ima 14 članova kao i prethodna, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović.

Pokrajinska vlada ima troje potpredsednika: Sandru Božić, Vladimira Galića i Milana Popova, s tim što Božić nema dodatni resor.

Vladimir Galić je ostao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a Milan Popov će biti novi pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Robert Otot je na čelu pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine -nacionalne zajednice.

Među novim licima su Aleksandra Ćirić Bošković koja će biti zadužena za resor kulture, javnog informisanja i odnosa sa verskim zajednicama, i Bojan Vranjković, čiji resor su energerika, građevinarstvo i saobraćaj.

Predrag Vuletić biće novi pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnoravnost polova, Smiljka Jovanović vodiće resor finansija, a Branko Markovski visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Aleksandar Softić ostaje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a Dane Basta pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Nemanja Erceg ostaje zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, a Nenad Ivanišević za priredu i turizam.

Poslanik liste “Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane” Nemanja Zavišić je tokom rasprave o kandidatima za novu Pokrajinsku vladu rekao da su “građani severne srpske pokrajine” na izborima ukazali poverenje toj listi zbog čega je osvojila apsolutnu većinu u tom domu.

“Naš današnji zadatak je da, poštujući upravo volju naroda, izaberemo Pokrajinsku vladu koja će biti vlada kontinuiteta politike Srpske napredne stranke, koju je trasirao i čija je personifikacija predsednik Republike”, istakao je on.

U istom maniru, gotovo bez pominjanja kandidata, protekla je tročasovna rasprava o izboru nove Pokrajinske vlade, u kojoj nije učestvovala opozicija osim s dva kratka govora poslanika poslaničke grupe “Demokratska stranka-Zajedno-Pokret slobodnih građana” Daniela Kovačića i Miroslava Ilića.

Prethodno je za agenciju Beta šef te poslaničke grupe Radivoje Jovović rekao da opozicija nije učestvovala u raspravi zato što nisu unapred dobili neophodne materijal, čak ni spisak imena i biografije kandidata za članove Pokrajinske vlade.

Poslanici su na današnjoj sednici bivšeg pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Žolta Sakalaša izabrali za zamenika generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine.