Prema konačnim rezulatima izbora, Makronovi centristi su osvojili najviše poslaničkih mesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mesta. Na drugom mestu je levičarska koalicija, Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) sa 131 mesto, desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine) dobila je 89 mesta, dok će desničarski Republikanci imati 61 poslanika.

Makronovo okruženje navelo je da je cilj razgovara danas i sutra dijalog o neophodnim promenama za zemlju. „Smisao sastanaka sa političkim snagama su dijalog i razmena za viši interes nacije i pronalazak rešenja za francuski narod“, dodalo je okruženje predsednika Francuske.

Za danas su najavljeni odvojeni sastanci Makrona sa predstavnicima Republikanaca, Socijalističke partije i Nacionalnog okupljanja.

Francuski mediji su ocenili da Makron, predstavljen kao veliki gubitnik parlamentarnih izbora, treba brzo da reaguje dok ne bude uhvaćen u vrtlog medjunarodnih obaveza kao što su predstojeći važni sastanci, samiti Evropske unije i NATO-a.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.