„Rusija i Ukrajina treba da postignu siguran dogovor“ na osnovu tih predloga, napravljenih po kriterijumima Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da zajedno osiguraju te lokacije, dodalo je francusko predsedništvo u saopštenju.

Francuski predsednik „čvrsto osudjuje svako narušavanje celovitosti ukrajinskih civilinih nuklearnih postrojenja od ruskih snaga u sprovodjenju njihove vojne agresije protiv Ukrajine. Neophodno je garantovati njihovu bezbednost i sigurnost“, dodaje se u saopštenju.

Takodje se navodi da Rusija treba da odobri slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju koje radi u tim elektranama, da garantuje nastavak njihovog rada u potpunoj bezbednosti.

Posle noćašnjeg granatiranja nuklearne elektrane Zaporžje, najveće u Evropi, G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta kojoj i Francuska pripada, pozvala je Rusiju da prekine napade na okruženje ukrajinskih nuklearnih centrala.

Jelisejska palata je navela da Rusija treba odmah da „prekine ilegalne i opasne vojne akcije i dozvoli punu kontrolu ukrajinskih vlasti nad svim nuklearnim instalacijama unutar medjunarodno priznatih granica Ukrajine“.