U intervjuu za list Parisijen (Le Parisien) govoreći da su “antivakseri” dosadni i da ga ljute Makron je upotrebio francusku reč “emmerder”, koja je zapravo psovka.

Predsednikova izjava dolazi dok u francuskom parlamentu traje rasprava o predlogu zakona o potvrdama o vakcinaciji prema kome bi ulaz u restorane, bioskope i druga javna mesta bio dozvoljen samo vakcinisanima.

“Stvarno želim da nerviram nevakcinisane. I tako ćemo nastaviti, do kraja. To je strategija”, rekao je Makron.

Njegova upotreba jezika koji se češće čuje za šankom francuskih kafića dodatno je zakomplikovala ionako teško usvajanje vladinog predloga u parlamentu.

Poslanici su zatražili jutros prekid rasprave zbog Makronovih komentara.

Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se vakcinisanima i onima sa negativnim PCR testom omogućuje ulazak u restorane, bioskope, pozorišta, muzeje i sportske arene, ali vlada sada želi da uvede potvrde samo za vakcinisane.

Propusnice će biti potrebne i za medjuregionalne vozove i autobuse, kao i za domaće letove.

Opozicioni poslanici su burno protestovali u sali Narodne skupštine dok je Makronov ministar zdravlja Olivije Veran pokušavao da odbrani predsednikov izbor reči.

Veran je rekao da je Makronov intervju pokazao njegovu “nameru, pre svega, da zaštiti stanovništvo”.

Kritičari su optužili Makrona za ponašanje koje ne dolikuje predsedniku i da cilja na nevakcinisane kako bi dobio podršku 90 odsto odraslih Francuza koji su potpuno vakcinisani.

Opozicioni poslanik Sebastijen Žumel (Jumel) rekao je da je Makron “namerno odlučio da unese histeriju u debatu”.

Makron se suočava sa reizborom u aprilu. Još se nije kandidovao ali je u intervjuju rekao da želi da se kandiduje.

Makronova frustracija nevakcinisanima i kritike na njegov rečnik dominiraju danas francuskim medijima.

Makron se posebno oštro osvrnuo na “antivaksere”, a ne na one koji se još nisu vakcinisali rekavši: “Neodgovorna osoba više nije gradjanin”.

Predsednički kandidat krajnje desnice Marin Le Pen, koja se protivi predlogu zakona, rekla je da predsednik želi “da vodi rat protiv dela Francuza”.

Makronove pristalice su ocenile da je on jednostavno naglas izgovorio ono što pojedini vakcinisani inače misle o nevakcinisanima, u zemlji koja je duboko podeljenja po pitanju vakcinacije.