Ruska invazija na Ukrajinu i sankcije koje su usledile pogoršale su druge faktore koji povećavaju cene energenata i drugih dobara.

Kako se ukrajinskom ratu ne nazire kraj, rekao je Makron, Francuzi bi trebalo da se pripreme na to da troškovi života ostanu visoki.

„Ovaj rat će se nastaviti. Leto i rana jesen će biti veoma teški“, rekao je on u televizijskom intervjuu povodom obeležavanja nacionalnog praznika Francuske, Dana Bastilje.

On je rekao da će vlada pripremiti „plan trezvenosti“ za uštedu energije, koji će početi gašenjem javnog svetla noću kada nije od koristi.

„Rusija koristi energente i hranu, kao ratno oružje. Trebalo bi da se pripremimo za scenario u kojem smo bez ruskog gasa“, rekao je Makron.

Francuska će nastaviti da se trudi da diverzifikuje izvore gasa, rekao je on, pozivajući na brži prelazak na vetroelektrane na moru i veću evropsku prekograničnu energetsku saradnju kako bi se prebrodila trenutna kriza.

Makronovi politički protivnici na krajnjoj desnici i krajnjoj levici optužili su sankcije EU za smanjenje kupovne moći francuskih potrošača, a da pritom nisu uspele da ubede ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče trupe iz Ukrajine.

Francuski predsednik nije dao nikakve naznake tokom intervjua o promeni politike prema Ukrajini.

„Želimo da zaustavimo ovaj rat, a da se ne uključimo u njega. Istovremeno, želimo da učinimo sve da Rusija ne pobedi, da Ukrajina može da odbrani svoju teritoriju. Ne želimo svetski rat“, reko je on.