Sa ovom komemoracijom francuski šef države počinje niz medjunarodnih susreta, on će danas preko videokonferencije razgovarati sa vodjama zemalja G7 o situaciji u Ukrajini, u ponedeljak ide u Strazbur povodom Dana Evrope, i takodje u Berlin da se sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Rusija sutra slavi Dan pobede nad nacističkom Nemačkom, što će biti prilika za demonstraciju vojne sile u jeku rata u Ukrajini.

Makron koji je nedavno preuzeo drugi mandat, položio je venac ispred statue generala Šarla De Gola na dnu avenije Šanzelize.

Makron je razmenio nekoliko reči sa unukom generala De Gola, vodjom Slobodne Francuske tokom Drugog svetskog rata, pre nego što je ponovo kolima stigao do Trijumfalne kapije u pratnji republikanske garde i uz pozdrave nekolicine prolaznika.

Prisustvo javnosti ovoj ceremoniji dozvoljeno je prvi put posle dve godine restrikcija zbog pandemije korona virusa.

Ministarka kulture Rozelin Bašlo upitana o vrlo posebnom kontekstu u kome se odvija ovogidišnja ceremonija, rekla je prisutnim novinarima da je ovo trenutak koji sa ratom u Ukrajini  „dobija veliki značaj“.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian napisao je na Tviteru: „Mislili smo da je rat nestao u Evropi. Danas obeležavamo kraj Drugog svetskog rata u Evropi i pobedu savezničkih snaga nad nacističkom Nemačkom. Ne zaboravljamo vojnike koji su došli iz celog Sovjetskog Saveza, uključujući Ukrajince i Ruse, koji su doprineli toj pobedi.