Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, u pismu se takođe ističe da je zaključivanje i sprovođenje sporazuma za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova.

Makron, Šolc i Meloni su u pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija u vezi sa evropskim predlogom.

“Smatramo da je sada hitno utvrditi put napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji ste se dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropski savet je izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvao i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sprovode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom”, kaže se u pismu.

Takođe se ističe da koraci za implementaciju koja predstoji treba da odražava ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i ‘Osnovni sporazum’ i preostale obaveze iz dijaloga na adekvatan način rešavaju bez odlaganja.

“Veoma računamo na vaše lično rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma. Uvereni smo da je ovo ključno za dobrobit vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje”, navodi se u pismu Makrona, Šolca i Meloni.