“Više volim da kažem” da je sporazum EU-Merkosur “kako se o njemu danas pregovara, veoma loš i za vas i za nas” – rekao je on tokom Ekonomskog foruma u ​​Sao Paolu, u Brazilu.

“U ovom sporazumu ne postoji ništa što uzima u obzir biodiverzitet i klimu. Ništa! Zato kažem da nije dobar” – rekao je on pred brazilskim privrednicima.

Francuski predsednik je tražio zaključivanje još jednog sporazuma koji će uzeti u obzir ekološka pitanja važna za EU, kao i za Merkosur (Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Bolivija).

“Stavimo tačku na Merkosur od pre 20 godina! Hajde da napravimo novi sporazum (…) koji je odgovarajući sa stanovišta razvoja, klime i biodiverziteta” – nastavio je on.

“Sporazum nove generacije koji će vašim kompanijama olakšati pristup evropskom tržištu (…) i koji će biti zahtevniji na obe strane kod naših poljoprivrednika, naših industrijalaca” – rekao je on.

Francuski predsednik se više puta protivio tom trgovinskom sporazumu čija pravila nisu, u njegovim očima, “homogena” s evropskim pravilima.

Sporazum o kojem je rasprava počela 1999. godine, treba da ukloni većinu carina između dve zone otvaranjem zajedničkog prostora s više od 700 miliona potrošača.

Posle postizanja političkog sporazuma 2019. godine, opozicija u nekoliko zemalja, uključujući Francusku, blokirala je njegovo konačno usvajanje, a zatim i ojačala zbog krize poljoprivrede koja pogađa Evropu. Druge evropske zemlje poput Nemačke i Španije, s druge strane, zalažu se za njegovo zaključenje i stupanje na snagu dok “teškaš” Merkosura, Brazil, neumorno brani sklašanje sporazuma sa EU.

Francuska je treći najveći investitor u Brazilu, sa više od 40 milijardi evra direktnih investicija u zemlji.