Makron je popodne imao bilateralni sastanak u Budimpešti sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji se suprotstavio vrednostima EU i njenim ovlašćenjima nad pitanjima 27 zemalja članica Unije.

Orban i poljski premijer Mateuš Moravjecki, sa kojim Makron takodje planira da se sastane, u sukobu su sa Briselom oko nastojanja EU da obuzda vlade za koje se smatra da krše vladavinu prava i demokratske standarde, vrednosti koje su Makronu posebno važne.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa Orbanom Makron je priznao da je imao političkih neslaganja sa madjarskim premijerom, ali da je “posvećen tome da rade zajedno za Evropu i da budu verni partneri”.

Francuski vodja je ipak naglasio značaj vladavine prava, teme koja će, kako je rekao, voditi do “zanimljivih rasprava” i potencijalnih neslaganja sa Orbanom.

“Poštovanje vladavine prava, medijskog pluralizma i borbe protiv diskriminacije su u središtu evropskog projekta”, rekao je Makron u osvrtu na tvrdnje Orbanovih kritičara da je okrnjio demokratske institucije u Madjarskoj i preuzeo kontrolu nad velikim delovima medija u zemlji.

U kratkom obraćanju Orban je rekao da su se dvojica vodja složila oko potrebe “strateške autonomije” za Evropu.

“Mislimo da nema autonomije bez evropske odbrambene industrije. Nema autonomije bez sopstvenih energetskih kapaciteta, odnosno bez nuklearne energije i nema autonomije bez nezavisnosti u poljoprivredi, rekao je Orban.

Makron se sastao danas i sa madjarskim predsednikom Janošom Aderom kojem je izrazio zabrinutost zbog prava LGBTQ populacije u Madjarskoj i zbog drugih pitanja, saopštilo je francusko predsedništvo.

Makron treba da se sastane i sa slovačkim premijerom Eduardom Hegerom i planira da učestvuje na samitu vodja Višegradske grupe koja okuplja četiri zemlje, Madjarsku,Poljsku, Slovačku i Češku.

On obavlja posetu u vreme kada Evropska komisija zadržava desetine milijardi evra pomoći za postkovid ekonomski oporavak Poljske i Madjarske zbog zabrinutosti oko korupcije, mešanja u pravosudje i kontrolu medija te dve zemlje. EU je zapretila da će uvesti dodatne sankcije ako dve zemlje ne ispune obaveze vezane za vladavinu prava.

Francuska preuzima šestomesečno predsedavanje unijom 1. januara. Makronova poseta, prva poseta Madjarskoj aktuelnog francuskog predsednika od 2007. godine odvija se uoči samita EU kasnije ove nedelje.

Makron, centrista koji je čvrsto pro EU takodje planira danas da se sastane sa liberalnim gradonačelnikom Budimpešte Gergelji Karšonijem i sa Peterom Marki-Zajem, kandidatom opozicije koji bi trebalo da bude rival Orbanu za mesto premijera na parlamentarnim izborima na proleće.

Makron još nije objavio da li će se kandidovati za drugi predsednički mandat na izborima 10. aprila, a očekuje se da će to reći na najavljenom intervjuu sa medijima u sredu.

Govoreći o pitanjima migracije Makron je rekao da se nada da će se krenuti ka uskladjivanju migracionih politika u Evropi.

“Bilo je tenzija u prošlosti. Mislim da nam ono kroz šta smo prošli u Evropi poslednjih nedelja dozvoljava da preispitamo zajedničku organizaciju da bi se bolje sprečila kretanja migranta, zaštitile naše (evropske) spoljne granice, i da bi se našao način za efikasniju saradnju medju Evropljanima”, rekao je Makron.

//