“Ovaj region je danas pogodjen novim tenzijama. Istorija se tamo ponavlja, tragedija takodje ponekad”, rekao je francuski predsednik danas u Jelisejskoj palati izlažući prioritete francuskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2022. 

On je najavio održavanje evropske konferencije posvećene Zapadnom Balkanu u junu u okviru francuskog predsedavanja Unijom. 

“Mi danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, mi tu treba da vodimo politiku ponovnog angažovanja ali takodje investicija da bi podržali ekonomsku integraciju tog regiona.. i takodje da bi se borili protiv mešanja, manipulacija od strane više regionalnih sila koje nastoje preko Balkana da destabilizuju Evropu”, rekao je Makron.

Implicitno se to odnosi na Tursku i Rusiju, prenosi agencija Frans pres.

“Verujem da je ovaj posao koji je politički i ekonomski posao prema Zapadnom Balkanu pravi plan suvereniteta za našu Evropu, jer ne možemo graditi Evropu mira za narednih 50 godina ako dozvolimo da Zapadni Balkan ostane u situaciji u kojoj je danas”, upozorio je Makron. 

On je takodje apelovao na to da se “razjasni evropska perspektiva” zemalja Zapadnog Balkana blokiranih godinama u predvorju Evropske unije.

U oktobru su na samitu u Sloveniji vodje Evropske unije ponovo potvrdile svoju podršku za ulazak Zapadnog Balkana u EU ali su odbili da preciziraju odredjen rok, tražeći više reformi i rešavanje istorijskih sukoba.//