Dok je Makron sinoć držao svečan gvor građanima posle potpisivanja zakona o penzionoj reformi veoma nepopularnog u Francuskoj, mnogi građani širom zemlje su lupali u šerpe.

Cilj tog “koncerta” je bio da Francuzi ne žele da ga slušaju i da su glasniji od njega.

Usledili su protesti sa incidentima kao i prethodnih nedelja tokom okupljanja nekoliko stotina hiljada nezadovoljnih građana zbog penzione reforme.

Ti skupovi su počeli polovinom januara kad je u javnosti počela da se pominje reforma i za građane sporna tačka da se u penziju ide sa 64 umesto 62 godine.

“Makron je želeo da lično otelotvori moć naglašavajući dobre trenutke, ali je istovremeno postao otelotvorenje odbacivanja sopstvene politike”, ocenio je analitičar Antoan Bristijel (Antoine Bristielle) iz fondacije Žan Žores (Jean Jaures).

Po njegovim rečima, postoji ponor koji će verovatno biti teško prevaziđen i to između stanovništva s jedne strane, i predsednika i Vlade s druge strane.

Analitičar je dodao da su sindikati razočarani Makronovim govorom jer je pomenuo konsultacije koje ranije nije vodio, smirivanje strasti, dok su ga građani kritikovali za “brutalnost” u donošenju zakona o penzionoj reformi.

“On se založio za nešto što je u suprotnosti sa onim što je radio tri meseca”, dodao je Bristijel.

Neposredno posle predsedničkog govora, koji je pratio 15,1 milion gledalaca, generalni sekretar umerenog sindikata CFDT Loran Berger (Laurent Berger) je ocenio da je Makron “deseti put govori o metodi, ali ništa konkretno”.

Sindikati su pozvali na velike proteste 1. maja, na Međunarodni praznik rada.

Makronov govor je komentarisala i opozicija.

Poslanik ekstremne desnice Žan-Filip Tangi (Jean-Philippe Tanguy) ocenio je da je Makron verovatno jedini Francuz koji veruje da je njegov govor bio koristan.

Lider komunista Fabijen Rusel (Fabien Roussel) je rekao da se “borba nastavlja”.

Makron je danas primio francuske poslodavce kojima je rekao da želi da ubrza reformu srednjih stručnih škola, istovremeno pozivajući na “izgradnju pakta o radnom veku” do kraja godine.

Na taj sastanak su bila pozvana i rukovodstva sindikata, ali su odbila da dođu.

Makron, uglavnom daleo od javnosti tokom krize, sutra se vraća na teren posetom istočnom delu Francuske gde će govoriti o ponovnoj industrijalizaciji.

Lokalni sindikati su pozvali pozvali građane da lupaju u šerpe, lonce i poklopce, kako bi se “bolje čuli” i pokazali da je “stranica o penziji daleko od zatvaranja”.

Posle tri meseca protesta i građanskog nezadovoljstva, penziona reforma je usvojena 20. marta. Vlada je iskoristila ustavno pravo da reforma prođe bez glasanja u parlamentu. Zakon je potom potvrdio Ustavni savet i na kraju ga je Maron potpisao u subotu.