Satovi se prodaju u šest boja duge koja je simbol gej ljudi.

Iz Svoča su osudili zaplenu i naveli da kolekcija satova sa duginim bojama i porukom mira i ljubavi ne može biti štetna po bilo koga.

“Naprotiv, Svoč uvek promoviše pozitivnu poruku radosti života. Ne radi se o politici. Pitamo se kako će Ministarstvo unutrašnjih poslova konfiskovati mnoge prelepe prirodne duge koje se pojavljuju hiljadu puta godišnje na nebu Malezije”, rekao je izvršni direktor Svoča Nik Hajek junior.

Svoč je, kako su naveli, nastavio prodaju satova iz Prajd kolekcije i njihovi pravnici ispituju zaplenu.

Ministar unutrašnjih poslova Malezije Saifudin Nasution rekao je za AP da čeka izveštaj pre nego što se na ovu temu obrati javnosti.

Malezijska organizacija za zaštitu prava LGBT ljudi Jejaka kritikovala je konfiskaciju satova, rekavši da to pokazuje “duboko uznemirujući nivo netolerancije”.

“To je više od šarenih satova. Radi se o poštovanju različitosti, slobodi izražavanja i, što je najvažnije, ljubavi”, navodi se u saopštenju u kom se poziva vlada da promoviše kulturu prihvatanja i razumevanja, a ne represije i diskriminacije.

Istopolne veze u Maleziji su kriminalizovane. Kazne za to su od prebijanja prema islamskim zakonima do 20 godina zatvora za sodomiju prema građanskim zakonima iz kolonijalne ere.

Opoziciona Panmalezijska islamska partija nedavno je kritikovala zakazani koncert britanskog benda Koldplej u novembru zbog njihove podrške LGBT pokretu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *