Ispostavilo se da je takva mala pobeda veliki uspeh za mali siromašni Vajtvil u Tenesiju. Od desetak gradskih uprava i opština koje su se žalile, a ishod je objavio američki Biro za popis stanovništva, procentualno najveći dobitak je u Vajtvilu – “dodatnih” čak 1.958 stanovnika, te ih po revidiranim podacima sada ima ukupno 4.564, što znači da je preskočio u višu kategoriju i može da dobije znatno povećanje pomoći države Tenesi i savezne vlade.

Zadovoljni čak i s malim porastom od svega nekoliko stotina stanovnika, večiti gradovi, poput Milvokija, sa skoro 600.000 žitelja, uzimaju i time sve što mogu da dobiju. Taj najveći grad Viskonsina nedavno je “dobio” više od 800 stanovnika pošto je otkriveno da su zatvorenici u jednom od tamošnjih zatvora bili popisom pogrešno “poslati” u susedni grad. Sličnih problema je bilo i u nekim drugim opštinama Viskonsina.

Milvoki ima još jednu žalbu koja se još razmatra: tvrdi da je 16.500 stanovnika bilo zanemareno popisom u kućama i stanovima prvenstveno u četvrtima gde živi obojeno stanovništvo. Tako je ispalo, na šta se taj grad žali, da je po popisu iz 2020. godine, Milvoki imao 577.222 stanovnika, tri odsto manje nego 2010.

“Za početak ćemo uzeti tih 817 ljudi”, rekao je o “povećanju” na osnovu prve žalbe Džef Fleming, portparol gradonačelnika Milvokija Kavalira Džonsona, i dodao da zatim sledećom žalbom moraju da se dalje bore jer im kažu da su “izgubili stanovništvo”.

Milvoki je među najvećim gradovima u SAD koji su osporili popisne podatke iz 2020, zajedno sa Bostonom, Detroitom i Ostinom u Teksasu. Ti slučajevi su takođe na čekanju i mogli bi da budu rešeni i uz veće revizije popisnih podataka. Uz njih je kroz dva žalbena postupka Biroa za popis stanovništva, broj stanovnika utvrđen popisom osporilo i oko 60 manjih gradova, naselja i sela.

Statistička agencija je objavila rezultate žalbi više od deset opština, uz najmanje povećanje za samo četiri osobe u Klivlendu u Džordžiji, tako što je još jedna kuća s to četvoro ljudi dodata u granice grada.

Znatan broj revizija odnosio se na broj popisanih zatvorenika ili to što su popisivači zatvore pripisali pogrešnim mestima.

Zatvori su, zajedno sa studentskim domovima, staračkim domovima i vojnim kasarnama, bili među najtežim mestima za popis jer se u vreme popisa, u proleće 2020, korona virus širio po SAD. Studenti su tako poslati kući iz univerzitetskih domova, a zatvori i starački domovi su bili nedostupni za sve, te i za popisivače.

Osporavanje brojeva bilo je frustrirajuće za neke gradske zvaničnike, koji kažu da Biro za popis nije uzeo u obzir nijanse pojedinih slučajeva. Tako u Kentu, u Ohaju, koji se takođe žali na popisani broj stanovnika, ne samo da nisu registrovane stotine studenata iako su samo privremeno zbog epidemije napustile iznajmljene stanove, nego popisom nije bio uzet u obzir ni nagli građevinski rast u nekim četvrtima koje su se drastično promenile između dva popisa.

Posle žalbe i revizije, Kent je naprotiv izgubio 12 stanovnika sada pripisanih susednom gradu Frenklinu, a Biro za popis stanovništva se nije pozabavio primedbom na zanemareni gradski rast, rekla je direktorka za razvoj zajednice u Kentu Bridžit Susel.

“Statistika ne odražava razvoj koji smo imali. Ako će se računati, hajde da se pobrinemo da izbrojimo pravi broj”, rekla je Susel i dodala da je ponašanje Biroa razočaravajuće.

Popis stanovništva nije doneo promenu raspodele poslaničkih mesta, niti se menja oblik biračkih okruga. Ali broj stanovnika, te i njegove promene utvrđene popisom, osnova su za raspoređivanje čak 1.500 milijardi dolara federalne pomoći naseljima. Države, okruzi i gradovi imaju rok do leta da traže taj novac po novim podacima s popisa.

Tako za gradić Vajtvil, u Tenesiju, većinski crnačku zajednicu severoistočno od Memfisa, povećanje – po žalbi – broja stanovnika za 2.606, na ukupno 4.564 – jer su zatvorenici u popravnom domu prvobitno bili zanemareni, znači dodatnih 20.000 do 30.000 dolara mesečno u prihodima stanovništva od poreza koje država prikuplja i deli, a taj novac iznosi čak trećinu skromnog gradskog budžeta.

Do te pobede Vajtvil nije lako došao: gradski statističar Angelous Simons morao je da utvrdi i podnese broj zatvorenika koji je bio pre dve godine na dan popisa, zatim da dokumentima dokaže geografske koordinate zatvora da bi pokazao da je u granicama tog grada, a potom i da obavi beskonačni niz telefonskih razgovora i razmenjuje pisma s Biroom za popis.

“To jeste pojelo znatan deo našeg budžeta, ali vredelo je boriti se”, rekao je Simons.