„Postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo to očekivali početkom godine, tako da imamo i bolji fiskalni rezultat, a i mnogo bolje izglede za visoku stopu privrednog rasta. Ministarstvo finansija je već povećalo projekciju rasta na sedam odsto, a i medjunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda našeg uspeha“, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Podsetio da je MMF ranije ove godine, u junu mesecu, povećao projekcije sa pet na šest odsto rasta BDP-a Srbije, da bi sada još jednom povećao prognozu rasta srpskog BDP-a ovog puta na 6,5 odsto.

„Njihove projekcije nam pomažu da steknemo i medjunarodno investiciono poverenje i da dobijemo još bolji status na svetskom tržištu kapitala, kao i da jačamo konkuretnost naše privrede“, naveo je Mali.

On je podsetio da su juče otpočeli i zvanični razgovori sa delegacijom MMF-a koju predvodi Jan Kes Martejn i da je započeta revizija novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“, koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovodjenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

„Delegacija MMF-a je već upoznata sa našom makroekonomskom situacijom. Imali su prilike i da vide da je naš fiskalni rezultat u prvih devet meseci, bolji za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih. Srpska ekonomija se mnogo uspešnije oporavlja i to je van svakih očekivanja“, naveo je Mali.

Istakao je da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori, kako je naveo, o posvećenosti i ozbiljnosti Srbije ovom aranžmanu.

„Na nama je da dalje sprovodimo strukturne reforme, da podižemo produktivnost naših javnih preduzeća i reformišemo taj sektor u potpunosti“, rekao je Mali.

On je dodao da će sa MMF-om razgovarati o budžetu za 2022. godinu, te da će fokus i dalje biti na visokim odvajanjima za kapitalne investicije, koje su motor razvoja Srbije kao i na sve važnijim projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Mali je podsetio i da je Svetska banka, pre samo nekoliko dana, povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za jedan procentni poen – na šest odsto u ažuriranom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.