Dodao je da stub monetarne politike stabilan devizni kurs, da Srbija ima veće nego ikad devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Istakao je da je država učinila sve kako bi minimizovala efekte rasta inflacije.

“Imamo kontrolisane cene osnovnih životnih namirnica, najjefitiniju struju i gas, kontrolišemo cenu goriva, teret krize preuzela je država kako bi obezbedila građanima, ekonomiji i privredi što normalniji život i poslovanje”, rekao je Mali.

Naveo je da će Srbija ispuniti obećanja kada je reč o rastu plata i penzija.

“To znači da vodimo računa o životnom standardu, pokazujemo i snagu javnih finansija, sa povećanjem zarada iz januara, prosečna zarada iznosiće 720 evra, a u decembru će biti oko 820 odsto, a prosečna penzija oko 335 evra. U dinamici smo ostvarivanja obećanja – do kraja mandata ove vlade 2026. prosečna plata biće 1.000 evra, a prosečna penzija 430 evra, uprkos svim problemima”, rekao je Mali.

On ističe da se ni od jedne investicije nije odustalo, da će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti završena za dve godine, kao i da će se graditi brza pruga do Niša.

“Velike stvari se dešavaju, gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kanalizacije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda”, naveo je Mali.

Najavio je da će u februaru biti potpisan sporazum sa EU o izgradnji brze pruge od Beograda ka Nišu.

“Imaćemo najveću donaciju ikada, grant od EU od preko 600 miliona evra. To će biti kičma naše transportne infrastrukture, uz razvoj auto-puteva i svega ostalog”, naveo je Mali.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *