Ocenio je da je zadovoljan onim što je zatekao na terenu.

“Potpuno smo u planu kada je dinamika radova u pitanju. EKSPO je ogromna razvojna šansa za Srbiju”, poručio je ministar i najavio da će redovno obilaziti EKSPO gradilište kako bi se uverio da sve teče po planu.

Mali je dodao da će osim EKSPO-a i Nacionalnog stadiona, prostor u Surčinu do 2026. dobiti i pet novih saobraćajnicu, dužine 7,8 kilometara, novu petlju koja će biti povezana sa obilaznicom oko Beograda, novu prugu koja povezuje stadion, EKSPO, aerodrom “Nikola Tesla”, Zemun polje, odnosno ukupno 18 kilometara nove pruge na kojoj će vozovi ići brzinom od 120 kilometara na sat.

Ministar je zahvalio kineskim partnerima angažovanim na izgradnji EKSPO objekata, komapniji “Power China”, uz očekivanje da će se svi zadati rokovi poštovati.

On očekuje i da će u narednih nekoliko dana Vlada Srbije doneti Uredbu o subvencionisanju izgradnje novih hotela ili proširenju postojećih.

“Želimo da stimulišemo vlasnike postojećih hotela da se proširuju ili da izgrađuju nove hotelske kapacitete. Trebaće nam hiljade novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji, kako bismo podmirili potrebe EKSPO-a”, rekao je Mali.

On je precizirao da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele treće, četvrte i pete kategorije, odnosno sa tri, četiri ili pet zvezdica.

“To su nam najvažniji infrastrukturni projekti u gradu kada je turizam u pitanju, a i izlazak u susret neophodnim kapacitetima za EKSPO”, zaključio je Mali.

Predstavnik kompanije “Power China” Jang Fan predstavio je ministru plan rada.

“Prepoznajemo značaj ovog projekta i zahvalni smo na šansi da gradimo EKSPO. Doveli smo mašineriju naše kompanije, ali i podizvođača, počeli smo da radimo punom brzinom, za sada smo i ispred rokova, ali dovešćemo još radnika da osiguramo da svaka faza bude urađena i pre vremena kako bismo bili deo konačnog uspeha sajma EKSPO 2027”, rekao je Fan.

Po završetku obilaska gradilišta, održan je i sastanak sa izvođačima radova, na kojem je bilo reči o daljoj realizaciji projekta, saopštilo je monistarstvo.