“U poslednje dve godine penzije su povećane 56 odsto. Očekuje da se novo povećanje može planirati u periodu od avgusta do oktobra u zavisnosti od rezultata koji se postignu – ako se stvori višak koji se može vratiti građanima”, rekao je Mali za RTS i naveo da je u razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bilo reči i o mogućem povećanju penzija.

Podsetio je i da se inflacija smiruje, i da će u maju iznositi tri plus minus 1,5 odsto, te da su uprkos dosadašnjoj inflaciji, plate i penzije povećane i u realnom iznosu.

“Ovo su važni ekonomski pokazatelji, uz rekordne devizne rezerve, stabilan kurs i nikad više zlata u trezoru”, rekao je ministar.

Mali je podsetio da se do 20. marta u Srbiju slilo 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija i da je prošla godina bila rekordna sa 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija.

“Svaki indikator naše makroekonomske politike raste. To je potvrdio i MMF, kao najvažnija i najeminentnija finansijska institucija”, rekao je on.

Mali je naglasio da je sa MMF-om definisano više reformskih ciljeva koji su važni za kredibilitet i konkurentnost zemlje, te da je jedan od njih promena forme obračuna cene gasa za privredu, što će sniziti cene tog energenta od 1. maja, kako je već najavljeno.

“Odgovorno pristupamo i hoćemo da privredi olakšamo da bude još konkurentnija, atraktivnija, jer to znači više radnih mesta i veće plate. Zvanično, investicioni rejting nemamo zbog krize, ali rast svih indikatora za građane znači sigurnost, bezbednost, mogućnost da dalje nastavimo sa povećanjem plata i penzija”, rekao je Mali.

On je zaključio i da je Srbija likvidna, jer trenutno ima 453 milijarde dinara na računu.