Košarkašice Srbije izgubile su jutros od branioca titule selekcije SAD sa 55:88 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Sidneju.

“Ovo je bila sjajna škola za njih. To im je mnogo značilo za lični napredak, a onda će i reprezentacija da bude bolja, značiće i njihovim klubovima. Zadovoljna sam celom slikom na kraju. Treniram tim koji je radio naporno, sve su to veliki borci, sa velikim srcem. Poslednji utisak je da sam srećna”, navela je selektorka i zahvalila navijačima koji su pratili ekipu i kako je navela, doprineli da turnir bude dobar.

Selekcija Srbije ponovo će se okupiti za nešto više od mesec dana, kada je na programu novembarski prozor kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

“Već smo pričali kako su naše pripreme trajale tri meseca, da smo radili i na najsitnijim detaljima, vezano za teren, ali i sve ono van terena. Posle Francuske sam pričala i o skromnosti… Osećam da su sada mnogo bolje igračice i da će to dokazati u svojim klubovima”, navela je selektorka.

“Sa druge strane, očekujem i da nastave da budu skromne sve vreme. U tom smislu ćemo pristupiti i onome što je ispred nas, što je vrlo skoro – već u novembru i februaru su kvalifikacije. I ako uspemo da se kvalifikujemo, čeka nas Evropsko prvenstvo gde moramo da nastavimo ono što smo počeli ovde i da sve ovo što smo ovde naučili tamo pokažemo mnogo konkretnije”, dodala je Maljković.

Selektorka je istakla dobre uslove i atmosferu u kojoj se ekipa pripremala za Svetsko prvenstvo.

“Ženska reprezentacija, niti ja, niti devojke, nismo neko ko će u bilo kom trenutku da traži nešto što dobro ne zaslužuje. Ali, isto tako mogu da kažem da od Košarkaškog saveza Srbije, u svakom trenutku, imamo sve što poželim, a ja sam skromna u svojim željama. Ali, opet sve je onako kako ja zamislim da treba da bude”, rekla je ona.

Reprezentativka Ivana Raca rekla je da je Svetsko prvenstvo veliko iskustvo za nju i ekipu.

“Ovo je velika škola za nas mladje igračice, posebno za mene jer mi je ovo prvo veliko takmičenje. Odavde nosim utisak da u svakoj utakmici moraš da daš sve od sebe, da uvek budeš na 100 odsto mogućnosti, da budeš strpljiv i da uvek slušamo našeg trenera, jer ona je uvek u pravu”, navela je ona.

Govoreći o utakmici protiv SAD, Raca je rekla da je ekipa dobro počela, ali da u nastavku nije obavila dobar posao.

“Pratile smo naš plan utakmice tokom prve četvrtine, ali u preostale tri nismo obavile posao na najbolji način. Nismo slušale šta naš trener kaže. Nismo bile fokusirane koliko bi trebalo da budemo i dozvolile smo im da se odlepe već u drugoj četvrtini”, dodala je Raca.

Srbija je turnir završila sa tri pobede i tri poraza.