“Trenutna situacija na Severu Kosova je igranje šibicom na buretu baruta, a duboko verujemo da je jedino mir u interesu svih. U suprotnom imate militarizaciju područja čime se od Kosova pravi metaforično rečeno Bliski istok u smislu tenzija i nestabilnosti”, naveo je Manojlović u saopštenju.

Po njegovim rečima, na severu Kosova gde je većinski srpsko stanovništvo, kontinuirano je prisustvo policijskih jedinica s albanskkim sastavom, iako je prema svim sporazumima i Ustavu Kosova u tim sredinama moguće samo postojanje policijskih snaga koje čine Srbi, odnosno policija koja izražava etničku strukturu.

“Na tom području nemate regularne policijske snage, već militarizovane specijalne jedinice s ‘dugim cevima’ i ‘fantomkama’ što izaziva veliki strah lokalnog stanovištva. Pripadnik bezbednosnih kosovskih snaga je početkom godine pucao i ranio dvojicu srpskih dečaka u Štrpcu. Među ljudima postoji neverovatan strah i tenzija. Takvo stanje jeste ozbiljna pretnja miru”, ocenio je Manojlović.

Oko 2.000 potpisa je prikupljeno na sajtu Pokreta “Kreni-promeni” na peticiji za povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa Severa Kosova i za izmeštanje pet baza i demilitarizaciju te oblasti.