Bivša poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Marjana Maraš izjavila je povodom izbora za Savete mesnih zajednica, da su u Ravnom Selu u opštini Vrbas, gradjani organizovano dovodjeni na birališta da bi glasali.

“Ne znam da li su gradjani primoravani da izadju i da glasaju, ali znam da su dovoženi na birališta, organizovano, u kombijima, pre svega gradjani romske nacionalnosti”, kazala je Maraš za list Danas.

Maraš, koja je bila i jedna od kandidatkinja za članove Saveta mesnih zajednica, rekla je da u Ravnom Selu nikada nije vidjen veći broj automobila bez registarskih tablica i nepoznatih ljudi, nego na dan izbora za savete mesnih zajednica, 15. avgusta.

Gledano sa strane to može da izgleda kao psihološki pritisak na birače, koji su na birališta izašli u do sada nezapamćenom broju, dodala je ona.

“Ono što je kuriozitet ovih izbora je nezapamćena izlaznost, jer je od 2.479 upisanih birača u Ravnom Selu, na birališta izašlo čak 1.817 gradjana, što je oko 73 odsto”, rekla je Maraš.

Ocenila je da je “rezultat takve vrste pritiska, ali i većinskog izbornog sistema, apsolutna pobeda Srpske napredne stranke (SNS), koja je osvojila sva mesta u savetu mesnih zajednica”.

“SPS je osvojila 41 odsto glasova, a na biračkom mestu Dušana Bajatovića, potpredsednika SPS i direktora ‘Srbijagasa’, naša stranka ima najviše glasova, 51 odsto”, rekla je Maraš.

Prema njenim rečima, iako je SPS i u Bačkom Dobrom Polju osvojila 33 odsto glasova, a u Savinom Selu 22 odsto, SNS je zbog većinskog izbornog sistema “koji favorizuje najjače stranke ipak osvojila sva mesta u Savetu mesnih zajednica”.