Za nju je glasalo 16 članova odbora, dva su bila protiv i dva uzdržana.

Izboru je prethodila burna rasprava koja je trajala sat vremena, jer se pojedini poslanici nisu slagali sa predlogom, iako je odlukom utvrđeno da se predsednik bira iz redova najveće opozicione partije.

U nastavku su poslanici izabrali Biljanu Pantić Pilju iz SNS za zamenicu predsednika odbora.

Aleksić: Počelo je loše, pokažimo jedinstvo i odgovornost

Šef odborničke grupe Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić prethodno je rekao da je sednica Anketnog odbora počela loše, jer se politizuje i pozvao članove Odbora da pokažu jedinstvo bez obzira da li je neko na vlasti ili u opoziciji.

On je istakao da je na kolegijumu u Skupštini dogovoreno da predsednik Odbora bude iz najeće opozicione odborničke grupe i zamenik iz redova vlasti.

“Građane ne zanima ko će biti predsednik Odbora već da saznaju detelje, da li je bilo propusta u radu izvršne vlati. Molim da se izdignemo iznad politizacije”, rekao je Aleksić.

Kako je naveo, “ovo je istorijska prilika da se suočimo sa odgovornošću sa tragdijama koje su se desile”.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović je rekao da se bavio “isključivo predviđenom temom”, navodeći da je prekršen poslovnik jer šeficu odborničke grupe Ujedinjeni Mariniku Tepić nije predložila najveća poslanička grupa, već jedna manja, Zeleno-levi blok.

On je naveo da Tepić ne može da bude izabrana na to mesto jer Odbor, kako je naveo, treba da utvrdi odgovornost sadašnje i bivše vlasti, čiji je, kako je rekao, bila deo.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Uglješa Grgur rekao je da će ta stranka biti uzdržana kod glasanja da Tepić bude predsednik Odbora jer “nije dovoljno stručna”.