On je u Novom Pazaru kazao da se, pre izmena Zakona, od 60 do 80 odsto svih žalbi Povereniku odnosilo na ćutanje, odnosno, totalno ignorisanje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja od strane organa, što je bilo nedopustivo.

“Izmenama Zakona Poverenik sada u tim situacijama, osim donošenja rešenja o postupanju po zahtevu, izriče i novčanu kaznu odgovornom licu u organu vlasti zbog nepostupanja. Uspeli smo da spustimo procenat nepostupanja sa 60 do 80 odsto na 35 odsto, što je ogromno smanjenje. Sada se jedna trećina žalbi odnosi na ćutanje”, rekao je Marinović.

On je ukazao i na, kako je rekao, sistemske zloupotrebe prava garantovanih izmenama Zakona od strane “nekolicine advokata” zbog čega su na udaru “najbrojniji i najsiromašniji organi, poput mesnih zajednica, škola, domova zdravlja i ustanova kulture”.

“Obesmišljava se pravo i otežava se pristup informacijama onima koji stvarno žele da koriste zakon u prave svrhe, da kontrolišu vlast, kako se sprovode javne nabavke, kako se troše pare iz budžeta ili kako se zapošljava”, poručio je Marinović.

On je dodao i da će sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave uskoro pokrenuti inicijativu za izmene zakona kako bi se sprečile slične zloupotrebe.