On je ocenio da birači u Madjarskoj 3. aprila ne treba da biraju izmedju levičara i desničara, nego „izmedju Evrope i Putina“.

Naveo je da u Madjarskoj 74 odsto stanovništva živi na pragu siromaštva.

„Sa Bugarskom se takmičimo u korupciji, tako da imamo rekordnu inflaciju, rekordnu nestašicu novca u budžetu, rekordnu smrtnost i rekordnu korupciju. Mi ovo želimo da promenimo, mi smo umesto Putina izabrali Evropu, slobodu i mir. I zato tražimo podršku svih gradjana koji žive u Madjarskoj i van njenih granica“, kazao je Marki-Zaj.

On je rekao da vlast u Madjarskoj zastrašuje gradjane, a ako neko ne podržava Orbana i Fedes, onda ne dobije posao, ili ga ucenjuju da će ga izgubiti.

Dodaje da opozicija u Madjarskoj trpi ozbiljnu medijsku blokadu.

„Ne možemo uopšte da dobijemo prostor na državnoj televiziji koja se finansira iz novca madjarskih poreskih obveznika, ali pri tome svaki dan šire laži o nama i vode propagandu protiv nas. Ne možemo čak ni da zakupimo prostor za plakate jer nas odbijaju firme čiji su vlasnici zastrašeni pa tako Fides u kampanji ima 10 puta više plakata nego mi“, objasnio je Marki-Zaj.

Naveo je da je opozicionoj koaliciji bitna sudbina vojvodjanskih Madjara i dodao da će se nova vlada zalagati se ostvarivanje njihovih prava.

„I dalje ćemo nesebično pomagati Madjare van granica, želimo održati mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i njihovog prava da glasaju na izborima u Madjarskoj, ali uz nekoliko izmena: u zamenu za to ne tražimo nikakvu političku lojalnost i nećemo da vam kažemo za koga da glasate, ni u Srbiji ni u Madjarskoj“, rekao je Marki-Zaj.

Dodao je da će se zalagati za to da vojvodjanski Madjari imaju svog predstavnika u madjarskom parlamentu.

Marki-Zaj je rekao da opoziciona koalicija podržava Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

„Nama je bitno da Srbija bude demokratska država, da se priključi Šengen zoni i da nas spaja zajedništvo i zajednički evropski put u budućnosti“, kazao je Marki-Zaj.

Predsednik Madjarskog pokreta (MP) u Subotici Ferenc Ševenj rekao je da su Orbanov Fides i Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) „politički srasli po mnogim pitanjima“.

„Ko hoće da napreduje taj mora da služi SVM-u. Ako neko želi da aplicira za sredstva putem projekata, taj zauzvrat treba da se uključi u kampanju ove stranke, da lajkuje Pastorove komentare na Fejsbuku i da aplaudira na njihovim političkim forumima“, naveo je Ševenj.

Dodao je da je danas jedan od Orbanovih najbližih saveznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Isti onaj koji je bio uz Vojislava Šešelja i vodio ratnohuškačku politiku, isti onaj koji je tokom rata 1995. godine pretio da će za svakog Srbina ubiti 100 muslimana, koji i danas sa svojom velikosrpskom politikom destabilizuje ceo region, čiji bi ljudi bagerima gazili preko gradjana, koji bi čekićem udarali gradjane koji mirno protestuju, čija stranka gigantskim spomenikom kralja Petra Prvog ruži centar Subotice, na osnovu čijih odluka se i madjarska sela moraju pisati ćirilicom“, kazao je Ševenj.