Đurić koji je ranije bilo direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je za televiziju Pink izjavio da ZSO nije više predmet pregovora, jer je “to u Briselu dogovoreno i potpisano”.

Godine “2013. je potpisano, a 2015. potvrđeno, kada su usvojeni principi za formiranje ZSO”, rekao je Đurić.

On je rekao da je “potpuno jasno” da kosovski premijer Aljbin Kurti “po svaku cenu želi da izbegne razgovor o ZSO”, i da je “potpuno jasno” da mnogi evropski partneri nisu podržavali Zajednicu, ali da je “novi momenat” to što Sjedinjene Američke Države (SAD) danas “mnogo dalje od evropskih država idu u zalaganju i guranju ideje o ZSO”.

“Suština je da Amerika sada stavlja na sto Zajednicu i kaže: Ovo mora da se sprovede”, kazao je Đurić.

Rekao je da je “veoma važno da budemo prisutni na terenu i da kao Srbi budemo fokusirani na naš nacionalni interes i da izgradimo dobar politički odnos sa SAD”, a da pritom “ne treba da imamo iluzije da će se promeniti odnos SAD prema statusu Kosova i Metohije, ali primetili smo da se taj status sve ređe pominje”.

Đurić je rekao da ga “fascinira do koje mere se dobar deo (domaćih) političkih aktera zatrčao da se izrazi o nečemu o čemu nema širu sliku” – o evropskom predlogu za rešavanje kosovskog problema, i pozdravio to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “odlučio da se pojavi pred poslanicima i da s poslanicima razgovara o ovoj temi”.

Đurić je rekao da je pritom “važno da ne podležemo euforiji”, i “saslušamo jedni druge”, a da “oni koji se u javnosti ponašaju smirenije, odlučnije zastupaju naše interese”.