Kako je saopšteno iz ANEM-a, Matić je povodom novog pada Srbije na Indeksu medijskih sloboda za 2023, na kome se našla na 91. mestu, rekao da “trend konstatnog pada u proteklih šest godina, govori da je neophodno temeljno izmeniti pristup, prevashodno izvršne vlasti i političara na svim nivoima, prema novinarima i medijima”.

“Zapaljiva retorika, neargumentovane diskredititacije i optužbe i kampanje kroz provladine tabloide, veoma često izazivaju osećaj straha i samocenzuru i uz takvu retoriku političara, idu i pretnje, najviše preko društvenih mreža ili preko komentara na internetu”, rekao je Matić komentarišući upravo objavljene rezultate Indeksa medijskih sloboda.

On je naglasio da je “potrebno da odmah prestane zapaljiva retorika iz parlamenta, vlade, predsedništva, da se otvori prostor za stalni dijalog između medijske zajednice i nadležih institucija.

Na svetskom Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2023. godinu Srbija zauzima 91. mesto, što u odnosu na prošlogodišnji plasman predstavlja pad od 12 mesta.

U obrazloženju Reportera bez granica se ističe da je Srbija pretrpela najveći pad u regionu Balkan i da ovdašnju medijsku scenu karakterišu provladini mediji koji šire rusku propagandu.

U poređenju sa Srbijom na 91. mestu, Bosna i Hercegovina zauzima 64. mesto. Кosovo je na 56. mestu, Slovenija na 50, Hrvatska na 42. mestu, Crna Gora na 39. i Makedonija na 38. mestu na globalnom Indeksu medijskih sloboda koji obuhvata 180 država.

Prvo mesto zauzima Norveška, a pretposlednje i poslednje mesto Кina i Severna Кoreja.
“Nakon proglašenja nezavisnosti, Srbija je na ovoj listi medijskih sloboda 2007. godine zauzimala 67. mesto. Najbolje je bila plasirana 2014. godine kada je dostigla 54. mesto a najlošije je bila plasirana 2020. i 2021. godine kada je zauzimala 93. mesto. Prošle godine je promenjena metodologija i tada je Srbija zauzela 79. mesto”, navodi se u saopštenju ANEM-a.