Ministarka je kazala da je o tome razgovarala sa albanskom ministarkom turizma Mirelom Kumbaro i dodala da će na toj ideji zajedno raditi timovi dva ministarstva.

Dodala je da je albanska ministarka predložila da se i sa Crnom Gorom razgovara o priključenju u inicijativu te digitalne platforme.

„Mi već imamo naznake da su oni za to zainteresovani, očekujemo da dobijemo potvrdu od novog crnogorskog ministra turizma. On danas nije bio prisutan, tek pre nekoliko dana preuzeo je dužnost, ali iz njegovog kabineta imamo signale da postoji zainteresovanost za ovakav vid saradnje“, rekla je ona.

Kazala je da u junu u Ohridu očekuje neke konkretnije signale i informacije vezano za tu platformu i od ostalih učesnika te inicijative.

Na pitanje kako će rat u Ukrajini i prateća inflacija uticati na turističku sezonu, Matić je objasnila da taj rat već dovoljno dugo traje da bi moglo da se proceni da li se, ili ne, on odražava na sezonu.

„Ono što ja sad mogu da kažem jeste da mi na osnovu statističkih podataka koje dobijamo, imamo porast broja turista za 50 odsto, a takodje i rast deviznog priliva od turizma, i sve nam to govori da ćemo ovu godinu imati značajno bolju negoli prošlu, koja je nama bila najbolja turistička sezona ikada“, naglasila je ministarka.

Istakla je rat u Ukrajini „jedna poražavajuća okolnost“ i dodala da nikako nije dobrao da se u Evropi dešava rat.

„Evropa kao destinacija samim tim je nesigurna. Ali ako pogledamo statističke podatke, oni govore da turisti dolaze, da beležimo kao destinacija porast dolazaka turista“, rekla je Matić.

Ocenila je i da bi duže trajanje rata svakako moglo imati veće posledice, ali da na ovogodišnju turističku sezonu neće uticati.