Srbija je posvećena razvoju digitalne infrastrukture i unapredjenju regulative u oblasti razvoja elektronskih komunikacija, digitalnih usluga i digitalnog društva, poručila je danas resorna ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva (World Telecommunication and Information Society Day – WTISD).

Matić je istakla da je jedan od glavnih izazova premošćavanje digitalnog jaza izmedju gradskih i seoskih područja i da je zato njeno ministarstvo pokrenulo izgradnju širokopojasne mreže u seoskim područjima.

“U okviru prve faze projekta biće obezbedjen ultrabrzi internet za 90.000 domaćinstava u ruralu, a u okviru druge faze za još oko 135.000 domaćinstava, uz obezbedjivanje osnovnog pristupa internetu za 65.000 domaćinstava”, navela je Matić.

Kako je saopštilo Ministarstvo krajem ove godine se očekuje aukcija za 5G mrežu koja će doprineti razvoju industrija, kao i samih seoskih područja.Ministarka je dodala da je u oblasti regulative Ministarstvo sprovelo brojne aktivnosti u cilju postizanja potpune uskladjenosti sa evropskim pravom.

Navela je da je pripremljena Strategija razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Srbiji za period 2021-2026, i da je u toku izrada novog Zakona o elektronskim komunikacijama čije se usvajanje planira ove godine.

“Pravo na internet u vremenu u kojem živimo predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava. Značaj povezanosti koju nam omogućavaju nove tehnologije posebno je izražen u pandemijskom periodu tokom kojeg je društveno funkcionisanje bilo izuzetno otežano van digitalnih tokova”, izjavila je Matić.

Naglasila je da je zahvaljujući opredeljenju za digitalizaciju, Vlada Srbije uspela da savlada probleme koje su nametnule pandemijske okolnosti i da se sačuvaju privreda, obrazovanje i drugi društveni procesi.

Povodom ovogodišnje teme WTISD: “Ubrzanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima”, Matić je podsetila da je Srbija jedna od prvih u Evropi građanima omogućila digitalne sertifikate o vakcinaciji i testiranju na kovid 19, koji su u potpunosti usaglašeni sa preporukama Evropske komisije.

Svetski dan telekomunikacija i informacionog društva obeležava se od 1969. godine 17. maja, na godišnjicu potpisivanja prve Medjunarodne telegrafske konvencije 1865. godine i na dan formiranja Medjunarodne unije za telekomunikacije u Parizu, čiji je Srbija član od оsnivanja.