Posle pobede Francuske protiv Danske (2:0) na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, Mbape je na Instagramu objavio fotografiju koja na prvi pogled nije ništa neuobičajena. Na slici je igrač koji slavi pobedu sa navijačima.

Medjutim, na toj fotografiji se vidi zastava Uzbekistana, što je donelu slavu igrača u toj zemlji. Slika na Instagramu je dobila gotovo 75.000 komentara.

“U početku sam bio srećan što je Mbape postigao gol za svoju reprezentaciju, ali kad sam video našu zastavu, bilo je još smešnije”, izjavio je u Taškentu navijač Francuske Vohid Radžadov.

Uzbekistanski influenser Firuzhan Jakublodžaev je izrazio bojazan da Mbape uopšte ne poznaje Uzbekistan, ali će zahvaljujući toj fotogradiji, mnogi ljudi znati za Uzbekistan.

Dodao je da je jednostavno srećan zbog te neobične slučajnosti.

“Mbape je neočekivani heroj Uzbekistana”, rekao je za Frans pres vlasnik fotografisane zastave Abdurahman Fazilov, koji je došao na Mundijal prvenstvo da učini Uzbekistan poznatim i da podrži reprezentaciju Francuske”.

Uzbekistanom, bivšom sovjetskom republikom je više od 25 godina vladao nemilosrdni Islam Karimov.

Od 2016. godine u toj zemlji od 35 miliona stanovnika sprovedene su velike ekonomske i socijalne reforme, ali je i dalje optužena da ne poštuje osnovne slobode.