Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na medije u toj zemlji, za potrebe oružanih snaga Ukrajine iz inventara hrvatske vojske izdvojeno je 12 helikoptera Mi-8 MTV1, kao i dva Mi-8T i trenutno su u toku pripreme za njihov transport.

“Jutarnji list navodi da se nekoliko letelica već nalazi u prostorijama Vazduhoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici kod Zagreba gde tehničari obavljaju poslednje pripreme, menjaju potrošni materijal, uklanjaju dosadašnje hrvatske oznake i dovode letelice u stanje primereno za transport. Očekuje se da helikopteri budu spremni za transport za desetak dana”, dodaje se u tekstu.

Polovina helikoptera će preleteti do baze u Poljskoj, dok će druga polovina biti rasklopljena i prebačena kopnenim putem. Odatle će svih 14 letelica biti prosleđeno Ukrajini.

Reč je o letelicama starije proizvodnje, koje su poslednji put remontovane 2015. godine.

Nakon te donacije, Hrvatska će nastaviti da aktivno koristi 10 transportnih ruskih helikoptera novije proizvodnje Mi-171Š i četiri američke letelice UH-60 Blek Hok.

Izvesno je da je Hrvatska slala vojnu pomoć Ukrajini najmanje u četiri situacije, ali nije precizirano šta je poslato.

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Zdenko Lucić je krajem prošle nedelje rekao da je u toku godinu dana rata Hrvatska toj zemlji donirala oko šest miliona evra vrednu humanitarnu pomoć a da je sve zajedno sa vojnom pomoći ta cifra prešla 160 miliona evra.

“Analizom fotografija koje stižu sa ratišta moguće je zaključiti da je Kijev od Zagreba dobio velike količine municije za automatsko naoružanje kalibra 7,62 milimetra, minobacačke mine kalibra 60 milimetara i granate. Gotovo je sigurno da su Ukrajinci iz Hrvatske dobili i izvesnu količinu Zastavinih automatskih pušaka M-70 a takodje je potvrdjeno da su poslati i sovjetski topovi M-46, kalibra 130 milimetara, koji su već korišćeni u borbama”, piše taj portal.