Rumunija je taj cilj delimično ispunila prošle godine kupovinom 54 tenka Abrams M1A2 od SAD i to putem dogovora dve države (Government to Government) a nabavka podrazumeva i obuku posada i tehničara, municiju i rezervne delove.

Rumunija je zainteresovana i za druge proizvode kompanije iz Južne Koreje – borbeno vozilo pešadije Redbek i samohodnu haubicu K-9, a oba su kompatibilna odnosno ispunjavaju standarde NATO.

Tenk K2 Crni Panter je osnovni borbeni tenk visoke tehnologije koji je u naoružanje južnokorejske vojske uveden 2014. godine a čiji je prvi korisnik u Evropi Poljska sa naručenih 180 komada.

Osnovno naoružanje tenka K2 Crni Panter je top kalibra 120 mm L55 koji se u Južnoj Koreji proizvodi po licenci nemačkog Rajnmetala. Ima spregnuti mitraljez kalibra 7,62 milimetra, 12 bacača dimnih kutija i mitraljez 12,7 milimetara montiran na kupoli.

Tenk može da gađa u pokretu, čak i po neravnom terenu i ima automatski punjač. Brzina gađanja je 10 projektila u minuti a u tenku je skladišteno 40 projektila, od čega 16 može biti u automatskom punjaču i 24 u kupoli.

Crnog Pantera pokreće nemački dizel motor MTU 883 sa 1.500 konjskih snaga, takođe proizveden po licenci. K2 ima maksimalnu brzinu od 70 kilometara na čas na asfaltiranim putevima i može održavati brzine do 48 kilometara na čas na neravnom terenu.

Poređenja radi, Rumunija je kupila 54 tenka tipa Abramsa, municiju, obuku, rezervne delove i 12 pomoćnih inženjerijskih vozila guseničara po ukupnoj ceni od 2,5 milijarde dolara.