Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, testiranje je izvršeno u okviru vežbe “Ramstein Legacy 24” koja je održana od 3. do 14. juna na temu integrisane protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane.

Dodatni cilj vežbe bio je borba protiv bespilotnih letelica “Klase 1” u šta NATO svrstava male i mikro dronove.

U vežbi su učestvovale jedinice iz oružanih snaga Rumunije, Nemačke, Portugala, Mađarske, Francuske, Turske i Poljske, uz podršku britanskih i finskih borbenih aviona.

Pored vojski, u vežbu su bile uključene kompanije koje proizvode opremu za borbu protiv dronova – američki Ekodajn, francuska CS Grupa i nemački Rode i Švarc a značajnu ulogu u vežbi imala je i Agencija NATO za komunikacije i informacione sisteme (NCIA).

Učesnici vežbe su na obuci koristili opremu za elektronsko ratovanje, radare i sisteme za komandovanje i kontrolu.

U skladu sa NATO standardima, vežba je bila dvostrana pa su s jedne strane bili “Plavi”, odnosno saveznici, a sa druge “Crveni” – neprijatelji.

“Crveni” su koristili civilne, odnosno komercijalne FPV dronove ( First Person View) američke firme “Perot Disko” i kineske dronove marke DJI dok su “Plavi” učesnici vežbe dobili instrukcije da koriste svoju opremu za otkrivanje kako bi prepoznali elektronske potpise dronova.

Stručnjaci NCIA potvrdili su za američki portal Difens njuz (Defense News) da je tokom vežbe otkriveno ometanje satelitske navigacije, odnosno GPS-a, ali iz bezbednosnih razloga nisu mogli da daju više informacija o tome i ko je ometao GPS.

Ometanje su osetili i pripadnici NATO snaga u bazi Mihail Kogalničeanu – letački i tehnički sastava Ratnog vazduhoplovstva Finske sa avionima F/A-18 i britanski Tajfuni.

Važnu ulogu u borbi protiv dronova na nivou NATO imaće Akademija za komunukacije, vazduhoplovno komandovanje i kontrolu i sajber bezbednost koju je osnovala NCIA sa sedištem u gradu Oeirasu u Portugalu.

Akademija radi od 2019. godine i u skladu sa potrebama NATO svoj fokus usmeriće na koordinaciju aktivnosti obuke za borbu protiv dronova u okviru Severnoatlantske alijanse.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *