Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, firma Timak iz Tirane izradila je prototip vozila sa pogonom 4×4 i mase oko sedam tona.

Proizvođač predstavlja Šotu kao vozilo koje može da preživi nailazak na protivtenkovsku minu i dejstvo iz pešadijskog naoružanja kakvo se u američkoj vojnoj terminologiji zove MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) vozilo.

Deklarisana zaštita Šote navodno može da izdrži pogodak iz automatske puške kalibra 7,62×39 milimetara ako se strelac nalazi na 30 metara od vozila. Očekuje se da posada preživi parčad haubičkog projektila kalibra 155 milimetara koji je pao na 80 metara od Šote.

U vozilu ima mesta za 10 ljudi – dva člana posade i osam pripadnika ukrcanog odeljenja na sedištima koja su prilagođena za eventualni nailazak na minu. Na krovu je predviđeno da se postavi obrtna turela za dejstvo nišandžije sa ličnim naoružanjem – puškomitraljezom.

U osnovi Šota je lako višenamensko vozilo koje može da se poredi sa turskim proizvodom – Otokar Kobrom koju koriste Kosovske bezbednosne snage (KBS) a oba vozila zasnovana su na uvoznim američkim šasijama.

Albanske oružane snage koriste MRAP vozila američkog porekla MaxxPro borbene mase približno 14 tona koja prevoze do 10 ljudi.

Izbor imena Šota povlači procenu da se radi o propagandnom potezu i taj kontekst učinio bi smislenim dolazak tih vozila u naoružanje KBS koje trenutno imaju turske Kobre, uključujući model sa daljinski kontrolisanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 mm i američka vozila M1117.