Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, taj dogadjaj mogao bi da se tumači kao prećutna podrška naoružavanju Ukrajine jer je prvi put od početka ruske invazije 24. februara dozvoljen tranzit sredstava sa liste naoružanja i vojne opreme (NVO) kroz Srbiju.

„Procedura za to predvidjena je u nacionalnom zakonodavstvu i uskladjena je sa pravnom praksom EU. Za tranzite vojnih snaga kroz Srbiju za potrebe KFOR primenjuje se sporazum SOFA. Promet naoružanja pošiljke iz članica NATO za prolazak kroz Srbiju morao je da bude odobren u skladu sa Zakonom o izvozu i uvozu NVO koji predvidja da za tranzit kopnenim putem dozvolu daje Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministarstava spoljnih poslova i odbrane“, navodi se u tekstu.

Hrvatski mediji navode da je železnička kompozicija sa vojnom opremom NATO saveznika upućena Ukrajini ušla u Hrvatsku u subotu, 23. aprila, iz Madjarske, koristeći granični prelaz Beli Manastir.

Kompozicija je prošla kroz Osijek, pa su se snimci lokalnog stanovništva brzo pojavili na društvenim mrežama. U kompoziciji se vide neborbena transportna vozila Land Rover, Puch i odredjena količina neidentifikovane tehnike pokrivene ciradom.

Voz je napustio Hrvatsku kod Tovarnika, što implicira da je morao preći u Srbiju. Železnička pruga od tog graničnog mesta u Hrvatskoj dalje vodi preko Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Batajnice, Beograda, Pančeva, Vršca ka rumunskom gradu Temišvaru.

„Propuštanje vojnog konvoja za Ukrajinu preko teritorije Srbije dolazi u trenutku kada ratni dokumentaristi tog sukoba gotovo redovno donose dokaze o prisustvu značajne količine naoružanja i municije iz srpskih fabrika u redovima ukrajinske vojske. Prethodnih nedelja u više navrata otkriveni su minobacači srpske/jugoslovenske proizvodnje M-57, kalibra 60 milimetara, koji su u ruskim izveštajima pogrešno identifikovani kao poljski, odnosno NATO minobacači“, piše taj portal.

Pored toga, u nedavno zauzetom ukrajinskom skladištu municije kod Harkova, pronadjena je velika količina minobacačke municije M-73, sa jasnim oznakama valjevske fabrike Krušik i lot oznakom koja sugeriše da je municija proizvedena u aprilu 2018. godine.

Pre toga, zvanični narativ srpskih vlasti bio je da je poslednja municija Ukrajini isporučena 2016. godine i da nakon toga više nije bilo vojne saradnje.