Bajden će takodje odati priznanja Sandri Lindzi (Lindsay), bolničarki iz Njujorka koja je pred televizijom u decembru 2020. zasukala rukav i dobila prvu dozu kovid-19 vakcine datu u SAD, javila je danas Bela kuća.

Bajdenov počasni spisak odlikovanih, koji je Bela kuće prenela medijima, uključuje osobe koje su žive i koje nisu iz sveta Holivuda, sporta, politike, vojske, ljude koji su akdemci, aktivisti za gradjanska prava i socijalnu pravdu.

Američki predsednik će uručiti medalje iduće nedelje u Beloj kući.

Medju dobitnicima su i pokojni osnivač Epla (Apple) Stiv Džobs (Steve Jobs), fudbalerka Megan Rapino (Rapinoe), bivša poslanica Gabrijel Gifords (Gabrielle Giffords), koja je teško povredjena i preživela oružani napad i od tada se zalaže za strože regulisanje oružja.

Bajden je i sam dobitnik odlikovanja. Predsednik Barak Obama (Barack) ga je nagradio za javnu službu kao dugogodišnjeg američkog senatora i potpredsednika dodelivši mu Predsedničku medalju za slobodu u januaru 2017. godine, nedelju dana pre nego što su otišli sa mesta predsednika i potpredsednika SAD.

Dobitnici medalja od Bajdena su „prevazišli znantne prepreke da ostvare impresivna dostignuća u umetnosti i nauci, posvetili svoj život zalažući se za najosetljivije medju nama i delovali sa hrabrošću da unesu promene u svoje zajednice i širom sveta dok su utrli put za buduće generacije“, saopštila je Bela kuća.

Ova počast rezervisana je za ljude koji su dali primerne doprinose prosperitetu, vrednostima ili bezbednosti SAD, svetskom miru ili drugim značajnim javnim, društvenim ili privatnim poduhvatima, navela je Bela kuća.

Bajls je američka gimnastičarka sa najviše odličja u istoriji zemlje, osvojila je 32 olimpijske medalje ili medalje na šampionatima. Ona se glasno zalaže za pitanja koja su za nju vrlo lična kao što je mentalno zdravlje sportista, deca u hraniteljskoj nezi i seksualni napadi na žrtve.

Lindzi se zalagala za vakcinacije protiv kovida-19 i dobila je prvu dozu vakcine u SAD.

Mekejn koji je umro od raka mozga 2018. godine proveo je više od pet godina u zatočeništvu u Vijetnamu dok je služio u američkoj mornarici. On je kasnije predstavljao američku saveznu državu Arizonu u oba doma Kongresa i bio je predsednički kandidat Republikanaca 2008. godine. Bajden je rekao da je Mekejn „dragi prijatelj“ i heroj.

Dezel Važington je glumac, dobitnik dva Oskara, reditelj i producent. On takodje ima Toni nagrade, dva Zlatna Globusa i nagradu Sesil De Mil za životno delo.