Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da je “duboko ožalošćena” zbog smrti radnika na turniru.

Kako je preneo britanski Atletik, žrtva je Filipinac u 40-tim godinama koji je u baznom kampu reprezentacije Saudijske Arabije pao sa viljuškara dok je popravljao svetla na parkingu. Više izvora je reklo da nije nosio sigurnosni pojas.

U intervjuu britanskim medijima, izvršni direktor Svetskog prvenstva Naser Al Kater rekao je da je razočaran zbog pitanja novinara o tome, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

“O tome sada želite da pričate? Smrt je sastavni deo života, bilo da se dogodi na poslu ili u snu. Naravno, radnik je umro. Saučešće porodici. Medjutim, čudno mi je da na to želite da se fokusirate u prvom pitanju. Vidite, smrt radnika je bila velika tema tokom Svetskog prvenstva. Sve što je rečeno o smrti radnika je bilo apsolutno netačno. Ova tema, ova negativnost oko Svetskog prvenstva je nešto sa čime smo se suočili”, naveo je on.

Njega je zbog izjave kritikovala predstavnika organizacije Hjuman rajts voč (Human Rights Watch).

“Komentar katarskog zvaničnika pokazuje bezosećajno zanemarivanje preminulog radnika migranta. Njegova izjava da se smrti dešavaju i da je prirodno kada se to dogodi, zanemaruje istinu da su mnogi smrtni slučajevi radnika migranata mogli da se spreče”, rekla je predstavnica organizacije Rotna Begum.

Katarske vlasti saopštile su jutros da istražuju smrt radnika.

Otkako je u decembru 2010. godine dobio organizaciju Svetskog prvenstva, Katar je bio na udaru kritika u vezi sa uslovima rada i života stotine hiljada radnika migranata iz Azije i Afrike.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u nesrećama na radu tokom priprema za Svetsko prvenstvo varira u zavisnosti od izvora i kreće se od 414 izmedju 2014. i 2020. godine, po katarskim vlastima, do nekoliko hiljada od 2010. godine, prema nevladinim organizacijama.

Istraživač Amnesti internešenela (AI) za radna prava migranata Ela Najt rekla je da nisu tačni navodi Al Katera da je svaka smrt radnika istražena.

“Mi i ostali godinama pozivamo katarske vlasti da istraže smrt radnika. Umesto toga, oni jednostavno nastavljaju da otpisuju ogroman broj smrtnih slučajeva kao prirodnih uzroka, uprkos jasnim zdravstvenim rizicima povezanih sa radom na ekstremnim temperaturama”, navela je ona.