Tribina je organizovana u sklopu obeležavanja 20 godina postojanja radija Sto plus, medija čiji je osnivač i vlasnik Novinska agencija Beta.

Izvršna direktorka agencije Beta Zlata Kureš rekla je da su oni pre 20 godina prepoznali potrebu da područje Sandžaka dobije medij koji će biti nezavistan.

“Danas je neizvesna budućnost, posebno lokalnih medija, na koji način će biti transformisani. Prethodnih godina društvene mreže i digitalni mediji su napravili snažnu promenu medijskog okruženja, u kome su na neki način tradicionalni mediji počeli da gube trku ukoliko se nisu na vreme prilagodili”, rekla je ona.

Medijska ekspertkinja Jovanka Matić kazala je da su kapaciteti lokalnih medija za finansijsku samoodrživost, autonomiju i rad u javnom interesu veoma mali i da se ne vidi izlaz iz takve situacije, ali da ona smatra da rešenje ne treba tražiti u izmenama trenutnog sistema projektnog sufinansiranja, već u novom modelu državne pomoći.

“Drugi izbor je publika, tu leži veliki broj rešenja. Treba uspostaviti nove odnose medija i publike, ne u smislu donacija, već u osvešćivanju publike da proizvodnja kvalitetnog sadržaja košta i da oni treba da učestvuju u pokrivanju troškova te proizvodnje”, poručila je Matić.

Medijski ekspert iz Francuske Dominik Tieri, koji je savetima pomogao pri osnivanju Sto plus radija, istakao je da danas postoje značajni međunarodni fondovi za pomoć medijima, ali da to, kao i državno finansiranje, nisu rešenja za njihov opstanak.

“Zadatak države je da uspostavi vladavinu prava i sistem, da omogući fer utakmicu, konkurenciju među medijima. Radim u istočnoj Evropi i na Balkanu godinama, u Srbiji sam radio sedam godina i vidim da se uslovi nisu poboljšali, možda su i gori nego pre 20 godina. Vladaju korupcija, mediji su preopterećeni različitim pritiscima, tužbama”, naveo je Tieri.

On je dodao da bi usmeravanje na publiku trebalo da bude u fokusu lokalnih medija i da poslovni moto treba da im bude da je publika njihov vlasnik, da upoznaju njihove potrebe i na osnovu toga kreiraju sadržaj.

Na tribini, organizovanoj uz podršku Misije OEBSa u Srbiji, govorili su i urednica OK radija iz Vranja Slađana Tasić, vlasnik radija 105 iz Zrenjanina Vladimir Mušicki, generalna sekretarka Lokal pressa Snežana Milošević i multimedija kreator Uroš Bogdanović.