“Naš neprijatelj se nije samo ušančio u vladi Kijeva…on je takodje u Evropi, u Severnoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i drugim mestima koja su iskazala odanost nacistima našeg vremena. Zbog toga intenziviramo proizvodnju najmoćnijih sredstava za razaranje, uključujući onih zasnovanih na novim principima”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Nije precizirao koji su to novi principi, ali je izgleda mislio na nove generacije hipersoničnog oružja koje Moskva nastoji da proizvede poslednjih godina, prenosi Frans pres.

Komentar Medvedeva upućen je ukrajinskom sekretaru Saveta za Nacionalnu bezbednost i odbranu Alekseju Danilovu koji je juče rekao da je neprijatelj Kijeva na teritoriji od pripojenih republika Donbasa do Vladivostoka, prenosi agencija TASS.

Zbog ruskih gubitaka u Ukrajini poslednjih meseci raste strahovanje da bi Moskva mogla da pribegne svom nuklearnom arsenalu da preokrene taj tok, navodi Frans pres.

Ove nedelje ruski predsednik Vladimir Putin je umanjio rizik takvog jednog poteza ukazujući da je to oružje koje Rusija poseduje sredstvo odbrane i da je namenjeno da se upotrebi kao odmazda na neki takav udar.

On je u petak takodje pomenuo mogućnost da bi Rusija mogla da izmeni svoju vojnu doktrinu uvodeći mogući preventivni udar da bi se razoružao neprijatelj.

Američki Stejt department osudio je te najnovije izjave ocenivši da je “svaki razgovor o nuklearnom oružju, čak i uopšten, potpuno neodgovoran”.