Merkel, koja je došla u oproštajnu posetu Turskoj, rekla je posle sastanka sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da će i naredna vlada u Berlinu davati poseban značaj odnosima sa Ankarom.

„Mi uvek imamo zajedničke interese i tako će ih i naredna nemačka vlada videti“, rekla je Merkel.

Erdogan je kazao da se nada da će uspešna saradnja sa Merkel biti nastavljena na isti način i pod novom nemačkom vladom.

On je zahvalio gošći na „pozitivnim doprinosima“ u procesu evropskih integracija Turske i na podršci tromilionskoj turskoj zajednici u Nemačkoj.

Dvoje lidera su razgovarali o odnosima Turske sa Nemačkom i EU, kao i o Siriji, Libiji i istočnom Mediteranu, gde su se interesi Ankare i EU sukobili.

Odnosi sa Turskom bili su jedna od najtežih oblasti za Merkel tokom njenog 16-godišnjeg kancelarskog mandata, naročito kada je Erdogan intenzivirao napade na evropske lidere, dok je u svojoj zemlji uspostavljao sve autoritarniji režim.

Erdogan je bio na vlasti duže od dve godine kada je Merkel 2005. postala kancelarka. Oni su tokom godina razvili odnos zasnovan na pragmatizmu koji je obeležilo i nekoliko kriza.