Mesec dana od kako su nezadovoljni meštani sela Pakovraće kod Čačka zaustavili radove na izgradnji autoputa nema odgovora iz Vlade Srbije na njihove zahteve da im se isplati zemlja koja im je oduzeta za izgradnju tog puta.

Nezadovoljni meštani Pakovraća ističu da još uvek nema odgovora na njihove zahteve ni od direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka.

Drobnjak ih je pre deset dana posetio na blokadi i obećao da će se založiti u Vladi Srbije da im se isplati oduzeta zemlja po presudi Opštinskog suda, odnosno da Putevi Srbije odustanu od žalbe pred Višim sudom na presudjenu cenu, čime bi se sudski procesi koji traju više od dve godine okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su Putevi Srbije uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana prvobitna cena koja im je ponudjena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.

Meštani Pakovraća i dalje traktorima i drugim vozilima blokiraju ulaz u firmu „Cemprom“ koja proizvodi beton za izgradnju autoputa, a blokadu su počeli pre 32 dana jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi autoputa i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu magistralnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.