Naveli se da se radovi na izgradnji autoputa „uveliko izvode na njihovim njivama i dedovini“, a da se sudski postupci „namerno otežu u nedogled“, kako bi, prema oceni meštana, što više njih odustalo i poklonilo državi svoju zemlju.

Oni navode da je eksproprijacija njihove zemlje za izgradnju autoputa „gora od nacionalizacije“ i da je to „najgora vrsta otimačine“ na koju oni neće pristati.

„Tražimo da učinite svi što je u vašoj moći da nam se plati adekvatna cena koja će se utvrditi preko suda, a da ne sabotirate zajedno sa ‘Putevima Srbije’ sudske postupke, ne otežete ih u nedogled, da ne vršite opstrukcije po nalozima države kako se to radi, da pustite sud da pošteno, časno i savesno utvrdi koja je cena zemlje koja nam se silom otima“, navodi se u saopštenju meštana sedam sela.

Meštani će u subotu blokirati put u mestu Pakovraće kod Čačka, sa početkom u 7 časova i u nedelju u mestu Lisice kod Lučana, kod naselja gde su smešteni kineski radnici koji grade autoput, sa početkom u 10 časova.

Dopis kojim se najavljuje blokada puteva potpisali su meštani Pakovraća, Lisica, Krstaca, Negrišora, Markovice, Dučalovića i Lučana.

Oni su ranije više puta protestovali i blokirali puteve zato što im je za zemlju koja im je eksproprisana za izgradnju autoputa ponudjena cena kojom nisu zadovoljni i koja je prema njihovoj oceni višestruko niža od realne.

Njihovi predstavnici su imali i sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 9. februara, na kome su izneli sve primedbe u vezi sa eksproprijacijom zemlje i dobili obećanje da će za mesec dana biti pozvani na drugi sastanak, ali taj poziv još uvek nisu dobili.