“U nedostatku zvaničnih informacija šta gori od proizvoda u tom požaru, bolje je sprečiti, nego lečiti”, rekao je Jovanović za televiziju N1.

On je dodao da se postavlja pitanje zbog čega nema zvaničnih informacija o tome šta tačno gori, dodajući da sagorevanje bilo čega, a posebno plastike, emituje izuzetno toksične materije.

Blok 70, po drugi put.#mojblok #blokovi #kinezi pic.twitter.com/aUriEio4af

{image2}

“Međutim, one se ne mere niti se mogu odmah promptno izmeriti… I sada je bitno kako reagovati. Ukoliko je sve u redu, potpuno je nebitno ko šta radi, a kada se desi ovakav incident moramo znati šta gori, koliko toga ima i preventivno reći građanima da zatvore prozore i ako su u neposrednoj blizini da stave masku M-95”, naglasio je Jovanović.

Dodao je da je gradski Zavod za javno zdravlje trebalo da se oglasi do sada, da uputi apel i podeli informacije sa građanima.

“Nadležne institucije moraju da preuzmu stvar u svoje ruke, a ne da mediji budu zaštitnici građana”, naveo je Jovanović.

Veliki požar koji je izbio jutros oko 7 sati u kineskom tržnom centru u Bloku 70 gasi više od 60 vatrogasaca, kao i helikopteri, a prema prvim informacijama povređenih nema.